Kuchyně promyělená do posledního detailu

Kuchyně na míruKuchyně promyšlená do posledního detailu

V kuchyni se pohybujeme každý den. Uskladňujeme potraviny, zpracováváme je, vaříme a umýváme nádobí. V dobře sestavené kuchyni máme vše při ruce, podle pravidel ergonomie. Funkčnost a užitnost – to je základ správné kuchyně. Jsme sice limitováni prostorově, ale vždy se snažíme zachovat logickou posloupnost: tok činností pro praváka postupuje zleva doprava. Co to znamená?

Vlevo na samý začátek je vhodné umístit lednici s mrazákem (potraviny potřebujeme uskladnit), vestavěná pečicí trouba a mikrovlnka. Navazovat má pracovní plocha, dále dřez s myčkou, kde potraviny omyjeme, nakrájíme, pokračuje další pracovní plocha a pak teprve následuje varná deska (sporák), odkladní plocha.

Praktické jsou plnovýsuvné spodní skříňky, ve kterých jsou přehledně uloženy všechny pomůcky pro vaření a stolování.

 

TŘI FUNKČNÍ ZÓNY KUCHYNĚ

Jde o zónu skladovací, varnou a mycí, které vždy při zakládání kuchyně respektujeme.

pracovní deskaPRACOVNÍ DESKA A NEJBLIŽŠÍ PROSTOR

Pracovní deska má být z odolného a snadno omyvatelného materiálu. Nutný je i přesah desky přes hranu korpusu spodní skříňky, nejlépe 1–3 cm. Pozor dáváme i na typ úchytek. Robustní hranaté nás při malém přesahu desky mohou na spodních skříňkách tlačit do nohou. Také je příjemné, když je deska mírně zaoblená nebo má lehce zkosenou hranu.

Uspořádání kuchyně do tvaru U, je nejpraktičtější. V kuchyni se při vaření může pohybovat více lidí a nepřekážejí si.

Mezi varnou deskou a dřezem je hlavní pracovní plocha. Má být dlouhá minimálně 90 cm, příjemných je 140 cm. Když bude rozptyl mezi dřezem a sporákem menší, nemáme kam odložit pracovní pomůcky.

Výsadou této sestavy jsou velká samostatná pracovní plocha a bar, jehož správná výška z něj dělá i praktickou pracovní plochu při vaření.

vestavěné skříněVzdálenost mezi pracovní plochou a horními skříňkami má být alespoň 50 cm (záleží ale na výšce konkrétní postavy). Podstatná je i pracovní plocha směrem na druhou stranu od sporáku a dřezu. U obou prvků počítejme minimálně s délkou 40 cm do stran, jde o tzv. odkládací místo.

Majitel si nechal vyrobit speciální skříň na ukládání potravin. V kuchyni jsou použity rolety vybrané tak, aby se barvou shodovaly s úchytkami

Pravidlo pro každou kuchyni (do L, podélná, do tvaru U): prostor mezi dvířky na jedné straně a pracovní deskou na druhé musí být minimálně 120 cm. Jedině tak je můžeme pohodlně otevřít a v kuchyni se volně pohybovat.

Mezi kuchyňskou linkou musí být průchod minimálně 120 cm. Kuchyně vyrobená na zakázku. Jednotný celek podtrhuje pracovní deska v šedé barvě.

DřezDŘEZ

Obecně platí: dřez musí být blízko myčky a odpadního koše. Výška horního okraje dřezu pro osobu vysokou do 160 cm je 90 cm, člověk do 172 cm potřebuje dřez ve výšce 98 cm od podlahy a vyšší postavy 106 cm. Jedině tak se nebudeme při oplachování ohýbat.

VARNÁ DESKA A DIGESTOŘ

Praktické je mít varnou desku zakomponovanou do pracovní desky: lépe se udržuje v čistotě a také zvětšuje pracovní plochu. Digestoř má být nad varnou deskou ve výšce 65 cm, u plynového sporáku má být odsavač par výše – nejlépe 75 cm.

kuchyně na míruPEČICÍ TROUBA A MIKROVLNKA

Trouba s mikrovlnkou se dávají do samostatného nábytkového korpusu, mikrovlnka je obvykle nad troubou. Trouba má být ve výšce pasu. Lépe se tak vysunují těžké horké pekáče. Mikrovlnka může být ve výšce očí.

Masiv, dýhu a lakované povrchy lze krásně kombinovat. Každý materiál má typické vlastnosti, tmavší odstín dřeva je vhodné doplnit světlou lakovanou plochou.

 

POZOR NA OKNO

Okno v kuchyni je báječná věc, ale pozor na otevírání: spodní okraj okna nemá být v úrovni pracovní desky. jestliže to není možné, zvolme okno posuvné či výsuvné. důležité je i umístění baterie, která nesmí překážet. pro jistotu lze vybrat sklopné provedení.

 

Zdroj: Sylva Svobodová, Právo